Povijest

Stk Vodovod Osijek

 

Klub je osnovan 1948. godine kao sekcija stolnog tenisa u okviru sportskog društva “Metalac”. Sportsko društvo je bilo organizirano po principu “konfederacije”, tako da je svaka sekcija imala svoje predsjedništvo,predsjednika i tajnika. Osnivači kluba su u prvom redu Milenko Lukić, te Marko Primorac i Tomislav Šeša. Iz prve generacije igrača treba izdvojiti Eugena Felda i Miodraga Vladetića seniorskog i juniorskog prvaka Slavonije 1951. godine (održanog u Osijeku). Prva tri mjesta osvajaju osječanke Delavić, Bauernfreund i Lukić.

Svakako iz prve generacije treba spomenuti i sljedeće igrače: Rakin, Draženović, Cigler, Kajdi, Brezovski i Delavić. 1954. godine započelo je stolnotenisko prvenstvo u Slavonskoj ligi u kojoj nastupa i STK “Metalac”. U Osijeku je 25.03.1957. započelo momčadsko stolnotenisko prvenstvo Hrvatske. U vrlo jakoj konkurenciji osam seniorskih momčadi, momčad STK “Metalca” u sastavu Josip Kovačić, Miroslav Stučka, Miodrag Vladetić-Mac, Lukić i Ostojić osvojila je naslov republičkog prvaka. Time su stekli pravo nastupa u 2. saveznoj ligi gdje nastupaju uz ugledne klubove “Bosna ” Sarajevo, “Triglav” Kranj, “Tusk” iz Beograda s Duškom Osmanagićem. Najbolji su bili 1959. g. na 4. tradicionalnom otvorenom prvenstvu Osijeka, osvojivši titule u konkurenciji seniora, seniorki i juniorki. Na otvorenom prvenstvu Slavonije održanom u Vukovaru koncem studenoga 1960. g. natjecalo se preko 60 stolnotenisača i stolnotenisačica. Natjecanje je održano u momčadskoj i pojedinačnoj konkurenciji za seniore, seniorke, juniore, juniorke i pionire. Najviše uspjeha  imali su natjecatelji osječkog “STK Metalca”, koji su zauzeli osam prvih i četiri druga mjesta. Posebice su se istaknuli Zvonimir Lauc, Milenko Grubešić, Krešimir Kopić, Mirko Delač, Zdenko Vidaković, Ante Lauc, Nada Bojanović, Greta Vajs, Branka Spreizer-Kosanović, Seka Miškatović. Na prvenstvu Slavonije odigranom 1961. g. stolnotenisači STK “Metalca” osvojili su 1. mjesto bez ijednog izgubljenog boda pa su krajem siječnja 1962. sudjelovali na međuzonskom prvenstvu Hrvatsku održanom u Opatiji.

Na pojedinačnom prvenstvu Slavonije održanom 11. veljače 1962. g. u Osijeku Milenko Grubešić i Nada Bojanović obranili su, u vrlo jakoj konkurenciji, prošlogodišnje titule prvaka.

Medutim 60.-ih godina pokazala se stagnacija stolnoteniskog sporta unutar drugoligaške momčadi Metalca. Stolni tenis se jedino uspješno i brojno igrao u okviru Gradskog prvenstva RSI,  zbog toga je 1964. godine STK “Metalac” pokrenuo prvu školu stolnog tenisa iz koje su ponikli: Darko Grudić,  Zvonko Pleli, Damir Rapić, Marin Zvonko, Stjepan Hanzer, Josip Katona i Darko Stučka. Škola pod vodstvom trenera Matije Gregića 1966. godine dala je momčadske juniorske prvake Hrvatske. Svakako treba izdvojiti iz vodstva kluba Petra Rakazovića i Marka Primorca. Ovi vrijedni djelatnici kluba organiziraju 10.05.1964. u Domu Partizana finalno takmičenje za stolnoteniski kup Jugoslavije, gdje su nastupili i igračke veličine toga vremena Vojkan Marković i Cirila Pirc. STK “Metalac” igrao je u sezoni 1968./69. u Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi, međutim zbog slabih rezultata iduće sezone igrali su u Slavonskoj stolnoteniskoj zoni u kojoj osvajaju prvo mjesto te 1970./71. ponovo igraju u Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi. U momčadi su najuspješniji bili : Zvonko Lauc, Milenko Grubešić i Darko Grudić. Krajem rujna 1973. godine u Zagrebu je održan kvalifikacijski turnir za ulazak u Drugu stolnotenisku ligu i STK “Metalac” je osvojio  drugo mjesto, te se nisu izborili za nastup u istoj. Pod vodstvom trenera Krstića za “Metalac” nastupali su: Stanko Eskulić, Darko Grudić, Stevo Hanzer, Josip Katona i Zvonko Marin. U sezoni 1975./76. seniorska momčad ponovo osvaja naslov prvaka Hrvatske lige. Da ne bi zaboravili na djevojke, treba se sjetiti odlične igračice Božice Vakanjac-Kohn, te Višnje Hanzer. Na njih se naslanja slijedeća generacija: Branka Kraljević koja je desetak godina bila oslonac ženske ekipe u kojoj su još igrale Marijana Vorše, Jasminka Dobošić i Vesna iz Pleternice.  U razdoblju od 1976. do 1983. momčad nastupa u jedinstvenoj Republičkoj ligi gdje uvijek zauzima mjesta u gornjem dijelu tablice. Iz te generacije treba izdvojiti slijedeće igrače: Vlado Bertović, Zvonko Marin, Ivan Vuletić, Zvonko Pleli, Zdenko Kurtović, Ivan Serdarušić i Zlatko Vukobratović. Iz vodstva kluba izdvajaju se Zdenko Kohn i Ivan Mesarić, Fanton Franjo-Francika, Ivan Budija i Juraj Tomičić. Trenerska legenda našeg grada Matija Gregić 1980. godine pokreće drugu školu stolnog tenisa u našem klubu. Iz ove generacije treba izdvojiti: Dragana Kneževića, Ervina Bolkovca, Zorana Funjaka, Davora Povresla, Mirnu Felger, Vlatku Ilić i Jasnu Majdiš koje su stasavale uz Branku Kraljević. Vrlo brzo stasava i ova generacija igrača te postaje prvakom jedinstvene Republičke lige, te kroz kvalifikacije ulazi u Drugu ligu – zapad, gdje je uvijek pri samom vrhu.

U sezoni 1987./88. momčad STK “Metalca” koju su činili Dragan Knežević, Zoran Funjak, Davor Povreslo, Vlado Bertović i Ervin Bolkovac osvaja pod vodstvom trenera Ljubinka Skakića prvo mjesto u Drugoj ligi zapad, te time stječe pravo nastupa u Prvoj saveznoj ligi.  Od 1988. do 1991. uspješno nastupa u Prvoj saveznoj ligi pod vodstvom Ljubinka Skakića u sastavu: Dragan Knežević, Igor Žirovnik, Žarko Zakić i Davor Povreslo.

Ratne 1991. godine održava se prvi put prvenstvo Hrvatske turnirskim sustavom na dva turnira održanim u Zagrebu. Muška momčad (Knežević, Jakšić, Bertović, Ćutuk) osvaja drugo mjesto, a djevojke (Podmanicki, Julija Doboš, Rosandić) osmo mjesto. 1992. godine klub mijenja ime u STK ” Vodovod – Osijek”, te mu glavni sponzor
postaje Vodovod-Osijek doo. U sezoni 1992./93. momčad se pojačava te dovodi  Dragutina Šurbeka i prvaka Afrike nigerijca Sulea Olaleyu, a trenerom postaje Vlado Bertović. U neizvjesnoj borbi sa zagrebačkom “Industrogradnjom” u posljednoj utakmici gubi titulu prvaka Države . Iste godine kadeti (Slamek, Vilagoš, Šestak, Marinić) osvajaju drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske. Tijekom slijedećih godina momčad STK “Vodovod – Osijeka” uvijek je u borbi za vrh u državnom prvenstvu.

Dolazi do smjene generacija, te uz Kneževića u momčad polako ulaze juniori: Slamek, Marinić i Šestak. Juniori u tri navrata osvajaju drugo mjesto na momčadskom prvenstvu Hrvatske. Svakako treba izdvojiti nastupe Slameka i Šestaka na kadetskom prvenstvu Europe u okviru nacionalne selekcije. Također u ovoj generaciji sazrijeva  još jedan mladi igrač, Jakov Krivić, koji je tijekom svoje igračke karijere ostvario možda najbolje rezultate od svih osječkih igrača.

Jakov kao kadet osvaja dvije brončane medalje na kadetskom prvenstvu Europe (momčadsko i u paru), postaje seniorski reprezentativac, te sa studenskom reprezentacijom 2005. godine, osvaja drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Nepravedno bi bilo ne spomenuti generaciju djevojaka ( Julija Doboš, Andrea Bobetić, Eva Doboš, Sonja Bertović i Daria Grudić). Ova generacija osvaja titule prvaka države na ekipnom prvenstvima za mlađe kadetkinje, kadetkinje i juniorke u razdoblju od 1995. do 2001.godine. Postaju višestruke prvakinje na ekipnim i pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u mlađim kategorijama te članice  kadetske i juniorske reprezentacije.

U sezoni 1996./97. kao najmlađa ekipa s prosjekom od 14 godina ulaze u Prvu ligu, gdje su do danas i  gdje su uvijek  zauzimale mjesto u sredini tablice.
U periodu od 1999. do danas pokrenuta je i treća generacija škole stolnog tenisa, te mlađi kadeti (Olić, Šter, Gungl i Salaj) postaju momčadski prvaci Hrvatske, a generacija Tominac, Mihaljević, Zovko i Boni 2005. godine osvaja drugo mjesto na momčadskom prvenstvu Hrvatske. Od funkcionera u klubu od 1991. godine, treba izdvojiti: Stevana Doboša, Borisa Bobetića, Milka Rebu, Željka Koškog, Vladu Krajišnika i Ivana Vuletića.

Svakako bi nakon ove krologije, u kojoj smo pokušali obuhvatiti što više igrača i igračica koji su nosili dres STK “Metalac” , odnosno danas STK “Vodovod Osijek” , trebalo naglasiti da je ovaj klub iznjedrio veliki broj vrsnih igrača ali i da je većina njih postala uglednim građanima svoga vremena. Tako se ovaj klub može pohvaliti da su u njemu igrali kasniji sveučilišni profesori, doktori, diplomirani pravnici i ekonomisti, diplomirani inžinjeri i drugi akademski građani, na što smo posebno ponosni.

 

IZ NEKIH PROŠLIH VREMENA